Statistik för 1010

Ett nytt år, en ny lista!

En asterisk* betyder att jag inte har läst färdigt något än.
Är boken överstruken bestämde jag mig för att inte läsa klart den.
Om jag läser om en bok jag redan läst skriver jag inte ned den, förstås!

Skönlitteratur
001. | Pride and Prejudice and Zombies: The Deluxe Heirloom Edition | Jane Austen & Seth Grahame-Smith
002. | Auto | Hashioka Mariko
003. | Onnellinen mies | Arto Passilinna
004. | Revolutionary Road | Richard Yates
005. | The Bell Jar | Sylvia Plath
006. | The Rules of Attraction | Bret Easton Ellis
007. | Stardust | Neil Gaiman
*008. | Dr Tatiana's Sex Advice to All Creation | Olivia Judson
009. | Assassin's Apprentice | Robin Hobb
010. | Doktor Glas | Hjalmar Söderberg
011. | InterWorld | Neil Gaiman & Michael Reaves
012. | Dawnthief | James Barclay


Sammanfattning av 2009

Böcker lästa:
34 romaner.
Sju noveller/kortromaner.
Tre serieromaner.
En ljudbok.

Bäst:
World War Z var utan tvivel den intressantaste boken i år; jag och min sambo har vår zombie survival plan uttänkt och klar. Misery var också en förbannat bra bok.

Sämst: Efter lägereldarna var skit. Brisingr förtjänar också ett omnämnande. Och The Pirate King. Fruktansvärt mycket usel fantasy på ett år.

Årets författare
: John Ajvide Lindqvist, som tycks vara Sveriges svar på Stephen King. Nu har jag läst alla hans romaner, så han får gärna publicera nästa snart.

Årets personliga misslyckande
: Gissa hur långt jag kom med Kafkas Der Prozess i år? En halv sida.

Planer inför nästa år
: H.P. Lovecraft och en kvävande mängd studentlitteratur.

The Walking Dead

Författare: Robert Kirkman
Illustratörer: Tony Moore & Charlie Adlard
Genre: Zombieapokalyps
Betyg: 4

Är för tillfället på tidning 60-eller-så och tänkte att det nog är dags att pusha lite för den här serien, eftersom den är bra.

I The Walking Dead får vi följa en blandad grupp människor som slagit sig ihop för att kunna överleva i en värld full av zombier. Tyvärr för dem visar det sig att människor är minst lika farliga som zombier är, och bra mycket mer skrämmande. Kirkman leverarar vad som känns som en trovärdig vision av hur människor - från småbarn till gamlingar - skulle reagera om en zombieepidemi slog ut samhället från under deras fötter. Illustrationerna fungerar bra under både Moore och Adlard, trots deras olika stilar, och zombierna är ursnygga.

Det är också snack om att The Walking Dead ska bli en TV-serie.


Hanteringen av odöda

Författare: John Ajvide Lindqvist
Genre: Skräck
Betyg: 3

De döda i Stockholm väcks till liv igen, folk får telepatiska krafter och Döden springer runt med fiskekrokar som naglar, woopaaah!


Att beskriva Hanteringen av odöda som skräck är faktiskt att ljuga. Den är inte läskig. Framåt slutet av boken finns det scener som är jäkligt obehagliga, visst, men då är boken som sagt nästan slut. Vad värre är tycks Lindqvist hela tiden antyda att något stort ska hända, att krutdurken kommer att explodera... men det gör den alltså aldrig. Det blir aldrig mer än några få, spridda incidenter. Och det är tråkigt, för boken är asbra när det händer något.

Tyvärr så tycks Lindqvist ha tagit sig vatten över huvudet med den här boken. Han introducerar helt enkelt för många karaktärer och för många olika teman - telepati, odöda som blir aggressiva - utan att riktigt använda sig av dem.

Skriv om slutet, skriv om! Och gör boken dubbelt så lång och precis så häftig som den borde vara!

The Reading Group

Svensk titel: Bokklubbens bekännelser
Författare: Elizabeth Noble
Genre: Chick lit
Betyg: 3

Bokubbens bekännelser handlar, kort och gott, om ett gäng kvinnor i olika åldrar som startar en bokklubb tillsammans och om hur deras familjeliv ser ut.


Njuter av boken gör du bäst om du inte förväntar dig några roligheter alls, eftersom Noble staplar tragedierna på varandra. Otrohet, dödsfall, tonårsgraviditeter och sån skit. Bokklubbens bekännelser är den där typen av bok som får oss i tjugoårsåldern att aldrig någonsin vilja gifta oss eller skaffa barn - utmärkt preventivmedel, minsann.

Nu lät ju det eländigt, men det här är faktiskt en hyfsad bok ändå. Bäst är själva bokklubbsidén; att alla karaktärer i Nobles bok hjälper till att recensera andra böcker åt en. De spoilar konsekvent sluten och andra viktiga förvecklingar i böckerna, och det kanske inte är så bra, men för att vara ärlig skulle jag aldrig ens få för mig att läsa någon av dem, så för min del kvittade det ju. Sen var det ganska lätt att dras in i deras familjedramer trots allt; till slut läste jag bara för att få veta hur det skulle gå för dem.

Fan vilket dåligt namn boken har på engelska förrsten. Jag menar... seriöst?

The Book of Dead Days

Författare: Marcus Sedgwick
Serie: Den första av två, nästa heter The Dark Flight Down
Genre: Fantasy
Betyg: 3


The Book of Dead Days
är en väldigt typiskt fantasysaga, men samtidigt är den också en ganska otypisk sådan. Typisk för att den handlar om en föräldralös pojke. Typisk, och något av en besvikelse, för att den intressanta tanken om att dagarna mellan jul och nyår är "döda dagar" har reducerats till att betyda att boken utspelar sig mellan dessa dagar och att pojkens mentor kommer att dö vid nyår om de inte kan stoppa en förbannelse. Whatever, liksom. Boken ger mig ingen som helst anledning att bry mig om dem.

Men sen finns det också en del ytterst trevliga saker med boken. Till exempel är det inte en självklarhet att det finns magi i världen. Människorna som bor i den är skönt omedvetna om att det (faktiskt) finns magi och roar sig till och med genom att gå och titta på illusionister, precis som vi gör. Dessutom stöter vi under bokens gång på vetenskapsmän av olika slag - från han som uppfunnit elektriskt ljus och har strömbrytare överallt i sitt hus, till den lite mer galne som sågar itu olika djur och syr ihop dem med varandra, i hopp om att kunna skapa nya arter.

I slutändan är The Book of Dead Days en rätt bra bok, men den lämnar absolut ingen mersmak. Att man måste läsa uppföljaren för att få svar på vissa frågor är bara irriterande.

Familjegraven (ljudbok)

Författare: Katarina Mazetti
Serie: Uppföljaren till Grabben i graven bredvid
Genre: Humor
Betyg: 4

Storstadstjejen Desirée flyttar in hos bonden Benny ute på landet, och snart har de inte bara ett utan tre barn. Bonde som han är ställer sig Benny lite oförstående inför Desirées knasiga tankar om att fortsätta arbeta - vill hon inte vara hemmafru - sylta, safta och knyppla - som alla andra kvinnor i byn?

Jag har inte läst Grabben i graven bredvid, men nu har jag lust att göra det! Familjegraven är en väldigt rolig bok som bjuder på många skratt, mitt i huvudpersonernas vardagselände. Jag vet inte hur hon lyckas, men Mazetti kan få en att skratta till och med när man verkligen inte borde. Ett ganska talande exempel var när både jag och min kära mor bröt ihop i ett frustande gapskratt, samtidigt som deras döende son låg inne för operation.

Jag rekommenderar stark att lyssna på den som ljudbok, för det tror jag att den tjänar mycket på (den hade antagligen fått en trea i bokform). Det är nämligen så att Desirée och Benny berättar vartannat kapitel, med sina två helt väsenskilda berättarröster: Desirées försynta, lite trötta röst i kontrast till Bennys högljudda, dialektala bonnmål. Min enda invändning är att skillnaden i ljud är lite f ö r stor - ofta fick vi dra ner när det var Bennys kapitel, och höja volymen igen när Desirée pratade.

Efter lägereldarna

Författare: Per Jorner
Genre: Fantasy
Betyg: 0

Tvi vale.

Platta karaktärer, misslyckad humor, trista beskrivningar... Och nästan 600 sidor av skiten. Jag gav upp efter halva boken (men var fortfarande på kapitel 3, för Jorner är en jävla kapitelsadist), bläddrade till de sista sidorna och konstaterade att jag inte missat mycket.

Det värsta med Efter lägereldarna är den extrema bristen av språklig finess. Till exempel beskriver Jorner v a r j e ny person som efter en checklista, på samma sätt som man själv gjorde när man var en sisådär tio år: han/hon har den här ögon- och hårfärgen, klär sig si och så, ser trevlig eller ovänlig ut, bla bla bla snark och apati. Dessutom dras boken med en massiv amerikanisering - att läsa Efter lägereldarna känns som att läsa dåligt översatt engelsk fantasy, inte svensk.

Med det sagt tror jag att boken står och faller med sin humor. Jag har läst många recensioner av den, och den får alltid högsta eller lägsta betyg. Det är helt enkelt en fråga om ifall du uppskattar Jorners humor eller inte. Så det kan ju vara värt att testläsa första kapitlet, och se om du drar på smilbanden eller ej.


RSS 2.0