Ny blogg

Änt-li-gen!

Här är den nya adressen:
http://bokmalande.wordpress.com

Hej då, blogg.se!

The Rules of Attraction

Författare: Bret Easton Ellis
Genre: Drama
Betyg: 3/5


"Past perfect. Present tense. Future uncertain." Det var taglinen för filmen som baserades på boken. I övrigt är boken sjukt mycket bättre än filmen. Filmen har nämligen reducerats till någon typ av tonårsdrama, medan boken är både välskriven och originell.

Att den är välskriven är väl något av en över/underdrift. Den är smart skriven. Huvudpersonerna går på collage i USA och precis allt de änker återges i löpande text - ibland långa raddor av meningslös självupptagenhet, ibland oväntat skarpa livsinsikter.

En sak är i alla fall säker; om du visste vad personer runt omkring dig tänkte hela tiden så skulle du förakta dem, och föraktar är precis vad du gör alla karaktärer i boken. Ett citat som skulle kunna summera hela budskapet är: "Our lives are not all interconnected. That theory is a crock. Some people truly do not need to be here." Nej, det är inte en uppmuntrande bok. Men skrattar gör man ändå, på bittraste möjliga sätt.

Patrick Bateman från American Psycho gästspelar förresten lite; hans lillebror är nämligen en av huvudpersonerna.

Stardust

Svensk titel: Stjärnstoft
Författare: Neil Gaiman
Genre: Fantasy
Betyg: 4/5


Ett 200-sidigt litet guldkorn i bokvärlden. Inte konstigt att den blivit en klassiker.

Stardust är barnfantasy och den är vuxenfantasy, på en och samma gång. Det kryllar av tomtar, enhörningar och älvor, men likväl finns det sexscener och begär och de onda karaktärerna klyver gärna små söta djur med köttyxor. Det är en medveten parodi och en medveten hyllning till klichéfantasy - sekunden du börjar känna igen dig och tror att du vet vad som ska hända härnäst... har du fel. Riktigt smart skriven, och den första boken av Gaiman som jag verkligen kan säga att jag älskade förbehållslöst.

On another note! Stardust innehöll en scen som jag inte kunde låta bli att koppla till en bok som heter Stormchaser (författare: Paul Stewart och Chris Riddell). Stormchaser går ut på att huvudpersonen är ombord på ett flygande piratskepp som jagar stormar för att utvinna energi ur blixtarna. I Stardust träffar huvudpersonen ett gäng pirater på ett flygande skepp och jagar stormar med dem för att utvinna energi ur blixtarna. (Stormchaser skrevs senare av de två böckerna).

RSS 2.0