Dr. Jekyll och Mr. Hyde

Författare: Robert Louis Stevenson
Genre: Gotisk deckare
Betyg: 3 /5


Dr. Jekyll och Mr. Hyde är en mörk berättelse med tydliga gotiska drag. Berättelsen är bra, de flesta vet väl redan vad den handlar om... och det är synd. Det känns ju alltid en smula antiklimatiskt att läsa stora "avslöjanden" när man redan vet om dem i förväg.

Skrämselvärdet av boken minskas ytterligare av att dagens läsare är tåligare än dåtidens - att ett mord begås i en bok och att vi får lära oss att alla människor ibland tänker onda tankar... det känns inte speciellt chockerande, faktiskt.

Cool författare!

Georges Perec heter en fransk korsordskonstruktör som bestämde sig för att skriva en bok. Resultatet blev 1969:s La disparition (Försvinna på svenska), i vilken han aldrig någonsin använder sig av bokstaven e - den vanligaste bokstaven i både franskan och svenskan. Ett helt sinnessjukt företag, som måste ha varit ett helvete att översätta!

Men det slutar inte där. Tre år senare (1972) gav samme författare ut Les revenentes, där den enda vokalen han använder är e!

Border Crossing

Författare: Pat Barker
Genre: Psykologisk... dramathriller?
Betyg: 4/5

Boken börjar med att psykologen Tom räddar livet på en ung man som försökt ta livet av sig. Det visar sig snart att de träffats förr. Då var den unge killen - Danny - bara tio år gammal, och stod åtalad för mord.


Border Crossing är mycket välskriven och svår att lägga ifrån sig (för mig kändes det som slöseri med tid att äta innan den var utläst). Så här i efterhand vet jag faktiskt inte exakt vad det var som gjorde den så spännande, men det var i alla fall vad en var. Troligtvis för att psykologin bakom en mördare - och speciellt en tioårig sådan - är så förbannat intressant.

Bäst är författaren; Barker är fantastiskt på att bygga upp stämningen. Mot mitten av boken hade han mig så i sitt grepp att han bara behövde antyda att något otrevligt kanske eventuellt skulle kunna hända (möjligen...) för att få mig att ofrivilligt rysa till. Han är därtill mästerlig på att skapa bra dialog mellan sina karaktärer. Och med tanke på hur mycket dialog Border Crossing består av är nog det tur.

The Green Mile

Svensk titel: Den gröna milen
Författare: Stephen King
Genre: Drama/övernaturligt/religiöst
Betyg: 3/5


Kort sagt är det här en bra och spännande bok.

Jag kan störa mig lite på berättarstilen, som att berättaren ofta sätter saker inom parantes (för att förklara saker i förbigående, istället för att göra det på ett snyggare sätt) eller att han ofta upprepar saker han redan sagt. Med tanke på att han som berättar historien sitter och skriver sina memoarer på ett ålderdomshem är det förstås ett fullständigt logiskt berättarsätt som ger mer trovärdighet åt karaktären och bla bla bla... men det hindrar ju inte att upprepningarna är irriterande.

Utöver det är det, som sagt, en bra bok. Själva berättelsen står liksom för sig själv; den är intressant från första början och har massvis av spänningsmoment och cliffhangers som gör att det aldrig någonsin är svårt att läsa vidare.

The Zombie Survival Guide

Författare: Max Brooks
Genre: "Fakta"bok
Betyg: 3 - Jag gillade den


World War Z - en mycket bra bok som jag recenserade tidigare i år - är baserad på "fakta" från The Zombie Survival Guide. Häri beskriver Brooks i detalj hur zombier fungerar och hur du bäst skyddar dig från dem i olika situationer.

The Zombie Survival Guide är en faktabok i dess sanna bemärkelse. Den är faktaspäckad, informativ och... kanske inte särskilt spännande. Den fungerar bättre som uppslagsverk (eller överlevnadsguide, förvisso), men lämpar sig inte för sträckläsning.

Death of a Salesman

Svensk titel: En handelsresandes död
Författare
: Arthur Miller
Genre: Pjäs
Betyg: 3/5

I Death of a Salesman får vi följa en amerikansk familj bestående av en mamma, en pappa och två vuxna söner. Pappan i familjen börjar inse att hans liv har gått till spillo och sjunker gärna ned i dagdrömmar om hur bra de hade det förr i tiden. För oss som läsare är det smärtsamt tydligt att de inte alls brukade vara någon idealfamilj - genom pappans rosenskimrande minnen förstår vi snart alltför väl varför saker och ting gick så fel för familjen.


Pjäsen i sig kan ses som ett angrepp på the American Dream och vad som händer om man sätter den före sina egna drömmar. Det är en väldigt bra historia, som bjuder på mycket förtvivlan men också små ljusglimtar.

Med det sagt tror jag att Death of a Salesman nog gör sig bättre som pjäs/film. När man läser pjäsen är det ibland förvirrande att lista ut när ett minne börjar och när det är nutid (ibland går dessa in i varandra). Jag har inte själv sett filmen, men tydligen ska den vara en väldigt korrekt återgivelse av manuskriptet.

Wolverine: Enemy of the State

Författare: Mark Millar
Illustrationer: John Romita Jr & Kaare Andrews
Betyg: 4 - Effing awesome dude!


Wolverine är awesome, och det är dagens sanning. Visst, just den här berättelsen har sina klichéer och cheesy kommentarer (läs: Captain America), men det är coola moves, snygga illustrationer och en massa blood and gore. Extra creds för delen med Spindelmannen och The Hornet. ...Och nu ska jag gå och snacka svengelska nån annanstans, promise.

Tre noveller till

An Outpost of Progress
Författare: Joseph Conrad
Genre/tema: Kolionalism
Betyg: 3 - Jag gillade den


An Outpost of Progress är ett utmärkt ironiserande över det mänskliga samhället. Novellens titel i sig är en ren sarkasm, då de två huvudpersonerna inte lyckas med någon som helst progress över huvud taget. Mot slutet är det svårt att veta om man borde skratta åt dem eller bedrövat skaka på huvudet.

Fanny and Annie
Författare: D.H. Lawrence
Genre: Novell
Betyg: 3 - Jag gillade den


En tänkvärd novell om en kvinna som återvänder till sin barndoms arbetarklasstad för att gifta sig med sin ungdomskärlek. Inte för att hon vill egentligen, utan för att hon inte lyckades hitta någon medelklassman som ville ha henne, och nu är hon trettio. Utan att ta parti för varesig henne eller hennes blivande man hanterar novellen både hur fel det kan bli när man är för stolt, och hur sociala normer kan begränsa å det grövsta. Ett mycket intressant samtidsporträtt av Lawrene.

The Signalman
Författare: Charles Dickens
Genre: Spökhistoria
Betyg: 2 - Den var okej... typ


The Signalman känns lite som om den kunde ha varit tryckt i KamratPosten eller VeckoRevyn. Den håller förvisso hög litterär kvalitet och hade behövt förenklas i språket för att tryckas i tidningarna, men själva storyn har vi redan läst flera, flera gånger. The Signalman låter nämligen precis som där typen av "spökhistoria" som inget barn någonsin blev rädd för. Ni vet antagligen vad jag menar.

RSS 2.0